Informacja Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Komunikat

Informacja Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa dla podmiotów uprawiających ziemniaki i pomidory w sąsiedztwie rzek – Widawa i Odra. Informuję, że w wodach rzek Widawa i Odra stwierdzono obecność bakterii Ralstonia solanacearum, która posiada status agrofaga kwarantannowego i jest zagrożeniem dla roślin żywicielskich, w szczególności ziemniaka i pomidora.

W związku z powyższym, została wyznaczona strefa porażenia i za zakażone ww. bakterią uznano: − wody rzeki Widawy na odcinku ok. 60 km (od ujścia rzeki Widawy do rzeki Odry, do granicy woj. dolnośląskiego i opolskiego na obszarze gminy Bierutów, obręb Karwiniec); − zakażone wody rzeki Odry na odcinku ok. 19 km (od 256 km rzeki zlokalizowanego w okolicy Mostów Poznańskich (kolejowych) w m. Wrocław do 275 km rzeki, tj. do górnej granicy Portu Uraz w m. Uraz). Bakteria nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi oraz zwierząt, ale jest agrofagiem niektórych gatunków roślin uprawnych i nieudomowionych. W związku z tym ma znaczenie gospodarcze, a podejmowane przez PIORiN działania mają na celu zapobieganie wystąpieniu strat w rolnictwie. Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody pochodzącej z wyżej wskazanych odcinków rzek do nawadniania, zraszania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora. Bakteria może się rozprzestrzeniać przez zainfekowane:
• rośliny, w tym bulwy ziemniaka;
• narzędzia, środki transportu i glebę przylegającą do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.
W przypadku gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
- na częściach zielonych roślin żywicielskich:
• więdnięcie pojedynczych liści na końcach łodyg;
• brązowe przebarwienia łodyg i liści prowadzące do zamierania roślin;
• wyciek białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi.
- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
• brązowe przebarwienia tkanki;
• wyciek kremowego śluzu bakteryjnego i gnicie bulw.
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii na znaczne obszary województwa/kraju, zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu (tel: 71 371 84 31 wewn. 35, e-mail: dnf-wroclaw@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.gov.pl/piorin

Dolnośląski Wojewódzki Inspektor
Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Bernadeta Kucharska