Legionella - co warto wiedzieć

Legionella - co warto wiedzieć

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Trzebnicy informuje, że bakterie z rodzaju Legionella są jednym z potencjalnych wodopochodnych zagrożeń mikrobiologicznych, które może występować w związku z wydłużonym przestojem lub ograniczoną eksploatacją budynków.

Nie korzystanie z wody w mieszkaniu, np. z powodu dłuższej nieobecności, stagnacja wody w instalacji i obniżona jej temperatura sprzyjają namnażaniu się licznych mikroorganizmów, w tym bakterii z rodzaju Legionella.

Legionella rozwija się w rzadko używanych odcinkach instalacji wodociągowej oraz w obiektach używanych okresowo. Najlepsze warunki do jej rozwoju to : woda o temperaturze 25-45°C. W temperaturze wyższej niż +60 °C nie tylko się nie namnaża, ale szybko ginie.

Bakterie Legionella wywołują legionellozę, chorobę która jest rodzajem ciężkiego zapalenia płuc.

Legionelloza jest chorobą zakaźną, ale nie zaraźliwą, nie przenosi się z człowieka na człowieka. Stanowi zagrożenie gdy dostanie się do dróg oddechowych.

Do zakażenia może dochodzić poprzez wdychanie powietrza, w którym znajduje się aerozol skażonej bakteriami wody. Aerozol wodny tworzy się z kropelek wody powstających w wyniku puszczenia wody z kranu, prysznica lub spłukiwania toalety .

Legionelloza nie przenosi się drogą pokarmową, tzn. nie jest dla nas niebezpieczna, gdy trafi do układu pokarmowego wraz z wypitą wodą.

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia:

•    Regularnie czyść i dezynfekuj urządzenia natryskowe w domu (głowice prysznicowe, nawilżacze powietrza, wanny z hydromasażem), zgodnie z zaleceniami producenta,
•    Po nieużywaniu kranu ponad 2 tygodnie, odkręć wodę na przynajmniej 2 minuty zanim zaczniesz z niej korzystać,
•    Okresowo opróżniaj i przepłukuj urządzenia grzewcze, zgodnie z zaleceniami producenta, aby zredukować osiadające na dnie i ściankach zanieczyszczenia.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Trzebnicy
mgr Szymon Klakočar