I OBORNICKIE ŚWIĘTO Miodu, Piwa i Potraw Tradycyjnych | Oficjalny serwis Gminy Oborniki Śląskie

Oborniki Śląskie, Poland

I OBORNICKIE ŚWIĘTO Miodu, Piwa i Potraw Tradycyjnych

"Mój Rynek" po raz kolejny miejscem atrakcyjnej imprezy dla mieszkańców Gminy Oborniki Śląskie. Dnia 19 lipca 2014 roku odbyło się I OBORNICKIE ŚWIĘTO Miodu, Piwa i Potraw Tradycyjnych. W ramach Święta,  w sali OSIR-u,  miała miejsce Konferencja o Produktach Lokalnych połączona  z kiermaszem i degustacją potraw przygotowanych przez lokalnych producentów. Konferencja zorganizowana została przez Lokalną Grupę Działania Kraina Wzgórz Trzebnickich pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego oraz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Konferencję poprowadziła Pani Katarzyna Jarczewska - prezes LGD przy współudziale Pana Jana Latosa (koordynatora Projektu). Władze Samorządowe Miasta i Gminy Oborniki Śląskie reprezentował z-ca burmistrza  Pan Karol Kos. Z wprowadzenia Pani Katarzyny Jarczewskiej dowiedzieliśmy się o funkcjonowaniu 13 wiosek tematycznych na obszarze działania LGD. Spośród wszystkich wymienionych wiosek na szczególną uwagę, ze względu na prężność działania i osiągnięte sukcesy,  zasługują:

Morzęcin Mały - "Wioska Smaku ze Szpinaku"

Kuraszków - "Wieś Ludzi z Pasją"

Borówek - "Wieś Rolnictwa i Tradycji"

Bagno - "Wieś Ziołowa"

Rościsławice - "Słonecznikowa Wieś"

Jary - "Wioska Zdrowia"

Pęgów - "Truskawkowa Wieś"

Kuźniczysko - "Wioska Ognia i Wody"

Marcinowo - znane z Małego Muzeum u Kowalskich.

Spośród zaproszonych na konferencję gości jako pierwsza głos zabrała dr inż. Małgorzata Korzeniowska, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W swoim wykładzie "Przyprawy i zioła w przetwórstwie mięsa" podkreśliła rolę i znaczenie przypraw i ziół stosowanych w produkcji wyrobów mięsnych. Zwróciła uwagę na ich korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu - nie dość, że poprawiają przemianę materii , to jeszcze mogą polepszać nasze samopoczucie (np. lubczyk).

Drugim prelegentem była dr inż. Joanna Chmielewska, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego. W swoim wykładzie "Ale piwo..." przedstawiła historię produkcji piwa począwszy od czasów sumeryjskich po dzień dzisiejszy. Podkreśliła istotną rolę zakonów Benedyktynów, Cystersów i Franciszkanów w rozwoju piwowarstwa. Słuchacze dowiedzieli się też, że w historii warzenia piwa ważne są dwie daty: rok 1516 - wprowadzenie prawa czystości składu (obowiązujące nadal w Niemczech) i rok 1842 - w Pilźnie otrzymano pierwsze piwo tzw. dolnej fermentacji (klarowne). Usłyszeli także o walorach zdrowotnych piwa - poprawia trawienie, gasi pragnienie, dostarcza witamin, w tym m.in. 64% zapotrzebowania dziennego na witaminę PP i przede wszystkim, wbrew obiegowej opinii, nie tuczy!

Kolejnym gościem konferencji była Pani Antonina Remian z Gospodarstwa Ekologicznego w Jarach. Podkreśliła walory chleba na zakwasie wypiekanego w piecu chlebowym (posiada niski indeks glikemiczny, minimalną ilość  glutenu i zachowuje świeżość przez dwa tygodnie!).   Słuchacze dowiedzieli się też, że wszystkie produkty pochodzące z gospodarstwa, w tym mleko, sery  podpuszczkowe i twarogowe, naturalne i z dodatkiem ziół posiadają certyfikat potwierdzający pochodzenie organiczne i są dostępne w sprzedaży. Niestety właściciele gospodarstwa ubolewają na brak zainteresowania na rynku lokalnym.

Następnego prelegenta, Panią Grażynę Mazur - prezesa Stowarzyszenia Koniczyna w Morzęcinie Małym, nie trzeba było przedstawiać -  znana jest nie tylko w powiecie trzebnickim. Dzięki zaangażowaniu pani Mazur oraz mieszkańców Morzęcina Małego słynny "Pasztet z królika ze szpinakiem" przeszedł wszystkie wymagane procedury i w styczniu powinien znaleźć się na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako  produkt tradycyjny (drugi po trzebnickim cydrze w powiecie trzebnickim).

Mgr inż. Agnieszka Skomra - specjalista ds. ochrony środowiska, inwestycji oraz wdrożeń PPHU Sady Trzebnickie przybliżyła historię sadownictwa w rejonie Trzebnicy, którego początki sięgają daty 7.09.1945r.

Pani Martyna Ostaszewska - prezes Stowarzyszenia Rościsławice "Leśna Oaza" powiedziała o przykładach aktywnej działalności mieszkańców swojej wsi oraz wyjaśniła istotną różnicę między pojęciami:  produkt 'lokalny',' regionalny' i 'tradycyjny'

Pani Anna Pukacz - Górnikowska z Sekcji "Damski Kocioł" w Pęgowie opowiedziała  o chęci przeprowadzenia serii warsztatów kulinarnych na temat metod wytwarzania produktów naturalnych i ich zbawiennym wpływie na  nasze  zdrowie.

Pan Henryk Nowakowski, znany  z produkcji trzebnickiego jabłecznika czyli cydru, sporządzanego według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, częstował uczestników konferencji swoim wyrobem, wpisanym na Listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako  produkt tradycyjny - pierwszy w powiecie trzebnickim.

Pan Piotr Szady- producent rolny z gminy Trzebnica potwierdził opinię Pani Antoniny Remian dotyczącą braku zainteresowania produktami regionalnymi na lokalnym i krajowym rynku. 

W podsumowaniu konferencji Pan Jan Latos podkreślił istotną rolę powstającego Klaster  "Produktu Lokalnego Doliny Baryczy i Wzgórz Trzebnickich", którego celem jest  stworzenie sieci współpracy umożliwiającej efektywne połączenie i wykorzystywanie potencjału przedsiębiorstw, lokalnych producentów, jednostek naukowo-badawczych  oraz władz lokalnych i regionalnych na Dolnym Śląsku. Inicjatywa ma też na celu  promocję regionu Wzgórz Trzebnickich dzięki wsparciu produktu lokalnego oraz związanego z nim dziedzictwa kulturowego i historycznego, wspieranie przedsiębiorczości i innowacyjności.

Piękna, słoneczna i upalna pogoda sprzyjała dalszej części  I Obornickiego Święta Miodu, Piwa i Potraw Tradycyjnych, która odbywała się na placu targowym "Mój Rynek" . Wybór napojów pomagających ugasić  pragnienie był ogromny! Swoje wyroby oferowały browary z różnych rejonów kraju. W tym m.in. Browar  Pinta ze swoim fantazyjnie nachmielonym Atakiem Chmielu, chmielony po amerykańsku wrocławski Doctor Brew, Browar Widawa z premierą  piwa Squaw, Browar Kormoran z piwami warzonymi z pasją, Browar Zarzecze koło Żywca z piwami w stylu amerykańskiego ale, Browar Racibórz i jego Raciborskie Rżnięte czy Zielone a nawet piwo z kwiatem czarnego bzu z Browaru Amber. Były tez piwa czeskie Tambor,  Matuska czy Rohozec oraz niemiecki  Pilsner z Browaru Radeberger. Nie mogło oczywiście  zabraknąć obornickiej Starej Rozlewni, której właściciel Pan Tomasz Kopyra, znawca piwa i piwowarstwa,  ze sceny wyjaśniał „JAK DEGUSTOWAĆ PIWO?”.

W ramach trwania festynu przeprowadził też Wielki Test American IPA15 piw z polskich browarów (szczegóły testu na blog.kopyra.com). Dużą popularnością, zwłaszcza u pań, cieszyło się piwo miodowe o łagodnym, słodkim smaku i pewnie dlatego skończyło sie tuż po godzinie 18 - tej!

Na stoiskach z miodem trudno było dokonać wyboru. Były miody gryczane, wielokwiatowe, lipowe, nawłociowe, spadziowe, rzepakowe, akacjowe, wrzosowe, świece z wosku pszczelego, pyłki i propolis. Swoje wyroby prezentowali właściciele pasiek m.in.  z Domaszkowa, Smolca, Samotworu, Borkowic oraz Obornik Śląskich.

Na przepięknie przystrojonych stoiskach wiosek tematycznych można było spróbować  lokalnych produktów. Morzęcin Mały jak przystało na "Wioskę Smaku ze Szpinaku" proponował pierogi i sakiewki oczywiście ze szpinakiem oraz słynny pasztet z królika ze   szpinakiem!


Rościsławice "Słonecznikowa Wieś" - promowały dary lasu:  prawdziwki marynowane, sakiewki 

z kapustą i grzybami, przepyszne ciasto jagodowe i bułeczki z jagodami.  "Damski Kocioł"  z Pęgowa przyciągał do swojego stoiska zapachem chleba i wiejskiego smalcu w sąsiedztwie pięknych kwiatów (też na głowach pęgowianek!) oraz   wyrobów rękodzielniczych.

Zioła i produkty ziołowe, w tym bardzo ciekawe nalewki :), królowały na stołach Bagna "Wsi Ziołowej".

Ogromnym powodzeniem cieszył się pyszny chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, serwowany na kilku stoiskach.

Nie zabrakło też wyrobów rękodzielniczych - biżuterii, haftowanych obrusów, kompozycji z suszonych kwiatów, przygotowanych przez lokalnych artystów. Amatorzy starych samochodów i motorów mogli podziwiać piękne maszyny na stoisku Stowarzyszenia Retrotraktor .

Retrotraktor(fot. Paweł Rychter)

W czasie trwania imprezy grupa wolontariuszy pod opieką  pani Bożeny Magnowskiej, w ramach Powiatowych Dni Kultury, przeprowadziła zbiórkę publiczną na leczenie i rehabilitację Tomka Kowalskiego.

W konkursie na najładniejsze stoisko, do którego zgłosiło się piętnastu wystawców, przyznane zostały  I, II, i III miejsce oraz trzy wyróżnienia:

- I miejsce : Stowarzyszenie" Koniczyna" z Morzęcina Małego
- II miejsce : Stowarzyszenie" Retrotraktor"
- III miejsce : Stowarzyszenie Rościsławice " Leśna Oaza"
- wyróżnienia: Stowarzyszenie "Razem dla Bagna"," Damski Kocioł", Lucyna Pawlak z Osolina.

Na scenie królowało disco polo, przed którym dla kontrastu zagrał zespół heavy metalowy REPORTED.  Młodych i nieco starszych uczestników festynu porwał do tańca występ zespołu "Diadem" a później Magdalena Niewińska.

Po zespołach na deskach sceny stanął DJ Paul, który poprowadził wspaniałą zabawę taneczną do trzeciej nad ranem!

DJ

I chyba wszyscy uczestnicy I OBORNICKIEGO ŚWIĘTA Miodu, Piwa i Potraw Tradycyjnych zgodnie potwierdzą, że za rok imprezę koniecznie trzeba powtórzyć!

Foto Artur Olszewski, Paweł Rychter

Polecane

.

Informacja dla przedsiębiorców w zakresie gospodarki odpadami

03-07-2024
.

Nowa usługa - Mobilny Urząd - Kuraszków

02-07-2024
.

60 lat Malw z Kuraszkowa

01-07-2024
.

Podsumowanie Wyborów Sołtysa w Gminie Oborniki Śląskie

27-06-2024
.

Informacja dotycząca PSZOK

26-06-2024