W ostatnim czasie coraz bardziej popularna stała się żywność ekologiczna i produkty lokalne, wytwarzane w sposób tradycyjny przez stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich i lokalnych producentów. W celu promocji bogactwa Dolnego Śląska, jakim są lokalne produkty oraz dania, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała 23 sierpnia 2014 roku, w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Wśród nagrodzonych i wyróżnionych nie zabrakło osób z terenu Gminy Oborniki Śląskie. W kategorii „produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego” wyróżnienie zdobył Piotr Czajkowski za kiełbasę Golędzinowską, która za walory smakowe została dostrzeżona nie tylko przez członków komisji konkursowej, ale głownie uczestników wydarzenia, którzy dopytywali się o możliwość zakupu pysznej kiełbasy z Golędzinowa.
Mieszkańcy Gminy Oborniki Śląskie oraz całego Powiatu Trzebnickiego doskonale wiedzą, że najlepsze jedzenie wytwarzane jest w Morzęcinie Małym, potwierdzeniem czego jest zdobycie przez Stowarzyszenie Koniczyna wielu nagród, na licznych konkursach kulinarnych. Gospodynie z ‘”wioski smaku ze szpinaku” podczas sobotniego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zdobyły I miejsce w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna” za krem szpinakowy oraz comber z królika ze szpinakiem w sosie własnym.
Te wszystkie pyszności będzie można spróbować podczas imprez, wydarzeń organizowanych przez Gminę Oborniki Śląskie, LGD oraz lokalne organizacje pozarządowe. Najbliższa okazja do spróbowania np. pasztetu z królika ze szpinakiem czy potraw z grzybami będzie podczas Jesiennej Biesiady 6 września 2014 roku w Osoli. Serdecznie zapraszamy!
Opracowanie: Katarzyna Jarczewska